Aperitief: een bodempje whisky van een bijzondere kwaliteit waarin ik mij graag laat adviseren
door Albert Geertjes
Rode uiensoep met geitenkaasbroodjes, hierbij drinken wij Ramlösa bronwater en
een soepele Sancerre.
ingrediënten:(voor 2 volwassenen)
4 plakjes pizzadeeg
100 gram verse verkruimelde geitenkaas
3 el olijfolie
1 el maanzaad
400 gram rode uien, in ringen
1 el wijnazijn
1 el bloem
5 dl groentebouillon(van tablet)
1 rode ongekookte biet, geschild, in kleine blokjes
1 dl biologische stand yoghurt
1 el fijngesneden verse dille
1/2 el vers geknipte bieslook
knoflookzout en versgemalen peper
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrooi de plakjes pizzadeeg met de geitenkaaskruimels
en rol de plakjes op van punt naar punt! Bestrijk met olijfolie en bestrooi met maanzaad.
Bak ze in het midden van de oven in 20 minuten gaar en goudbruin. Bak intussen de uienringen
in de verhitte olie ± 10 minuten tot ze goudbruin zijn. Blus af met azijn voeg de bloem toe en laat
kort mee garen. Schenk al roerend de bouillon op de uien en breng de soep aan de kook.
Roer de bietjes erdoor en laat de soep zachtjes ±10 koken.
Meng de yoghurt met de kruiden en breng het op smaak met peper en zout.
Serveer de soep met een flinke lepel kruidenyoghurt en geef de geitenkaasbroodjes erbij.
Rode bietensalade
Hierbij drinken wij een naar paardenstal stinkende rode bourgogne;
“Nuits Saint George”uit 1994 en opnieuw of doorlopend de Ramlösa.
Ingrediënten;
2 rode bieten -2 zoete appels -1 struikje witlof voor de saus
-2 eetlepels door mijn geliefde Kim gemaakte mayonaise
-2 el Turkse yoghurt -gesnipperde peterselie
Maak een sausje van mayonaise, yoghurt en gesnipperde peterselie.
Meng de in dobbelsteentjes gesneden gekookte bieten met de appels en de saus.
Schep met een ijslepel bolletjes bietensalade in enkele mooie
blaadjes witlof en laat je serveren door... Jaaaaaaa?
Als het nog goed valt een kleine portie yoghurtijs als toetje,
met een verse warme saus van bosbessen.