Picknickmand voor de voerman en zijn gasten
De voerman trekt met paard en wagen door het land.
Op zondag neemt hij zijn stadse vrienden mee voor een
plezierritje. Achter op de wagen staat een grote picknickmand.
In de mand zitten drie heerlijke zelfgemaakte gerechten.
Op deze zomerdag is dat een koude soep Gazpacho,
een kwarkkaastaart met kerstomaatjes en olijven en een
zomerse vruchtensalade. Er zit ook bruin en wit brood en
roomboter in de mand. En een bakje met schoongemaakte radijsjes.
Bij al dit lekkers serveert de voerman ons gekoelde witte wijn
en zacht tintelend mineraal water.
Gazpacho
4 a 5 grote, rijpe tomaten
0,5 komkommer
0,5 groene en rode paprika
2 sjalotjes
2 teentjes knoflook
0,5 dl olijfolie, extra vierge
2 dl water
1 eetlepel fijngesneden munt
1 eetlepel fijngesneden peterselie
peper en zout
Tomaten in heet water leggen en daarna pellen.
Zaadjes verwijderen en klein snijden.
Komkommer van zaad ontdoen en klein snijden.
Zaadlijsten uit paprika verwijderen en paprika klein snijden.
Sjalotten pellen en klein snijden. Pel knoflooktenen en snipper ze zeer fijn.
Doe de tomaat, de knoflook, de helft van de sjalot,
de helft van de paprika, en de helft van de komkommer
met het water en de olijfolie in een foodprocessor. Pureer
alles en voeg naar smaak peper en zout toe.
Zet de Gazpacho een paar uur in de koelkast om door en
door koud te laten worden. Meng de soep met de rest
van de klein gesneden komkommer, sjalot en paprika.
Voeg daarbij de fijngesneden munt en peterselie.
Serveer de soep met in olie gebakken croutons.
Kwarkkaastaart met olijven en kerstomaten.
7 plakjes bladerdeeg (diepvries)
500 gram kwark
5 eieren
1 eetlepel maïzena
50 gram gesmolten roomboter
150 gram geraspte Hollandse geitenkaas
10 groene olijven, in plakjes gesneden
12 kerstomaatjes
Rol de plakjes bladerdeeg tot een geheel en bekleed
daarmee een springvorm (24 cm).
Meng de kwark, eieren, maïzena, gesmolten boter,
geraspte kaas tot een gladde massa.
Voeg daarbij de in plakje gesneden olijven en wat peper en zout.
Giet de massa in de beklede springvorm. Halveer de
kerstomaatjes en leg ze, met de bolle kant naar onderen in de
kwarkmassa. Bak de taart in ongeveer 1 uur in een
matig warme oven (200°).
Vruchtensalade
Meng stukjes meloen, kiwi, appel, rode bessen en nectarines
met elkaar in een ruime schaal.
Meng tijmhoning en een glas witte wijn en giet dit over het fruit.
Serveer de salade met crème fraiche, gezoet met (tijm)honing,
wat fijngesneden muntblaadjes en kleine wafeltjes.
Picknick voor wandelaar
Als wandelaar neem je je picknick op je rug mee. Je wilt niet
dat het veel weegt. Maar na een lange wandeling eet je
graag een voedzame en smakelijke maaltijd.
Wat nemen we mee. In de eerste plaats een zelfgemaakte
yoghurtdrank en pittige vruchtensap. Verder eten we gevulde
pannenkoeken en ter plekke gemaakte sandwiches
met sardines en tomaat.
Yoghurtdrank
Doe in de mengbeker van de foodprocessor
1 banaan
2 dl (volle) yoghurt
1,5 dl dubbeldrank abrikoos/sinaasappel
Meng dit in een minuut door elkaar. Voeg
tenslotte fijngesneden stukjes pure chocolade toe.
Chocolade fijnsnijden gaat het makkelijkst
als de chocolade net uit de koelkast komt.
Giet de yoghurtdrank in een thermosbeker.
Pittig vruchtensap
Meng in de foodprocessor met elkaar
het sap 1 sinaasappel
het sap 1 rode grapefruit
halve mango in stukjes
halve frisse appel in stukjes
2 bolletjes gember
eventueel een theelepel honing.
Giet het sap in een thermosbeker.
In plaats van mango kan je ook verse ananas
gebruiken, laat dan het sap van de grapefruit
achterwege.
Gevulde pannenkoeken
De pannenkoeken een dag van te voren bakken
en laten afkoelen. Besmeer de koude pannenkoeken
met kruidenkaas of jam of chutney.
Oprollen in aluminiumfolie en klaar. Je kunt zelf ook
ander beleg voor je pannenkoek verzinnen.
Bijvoorbeeld Mon Chou met geraspte oude kaas of
chocolade pasta met banaan
Sandwich met sardines
Je neemt mee
1 bruin stokbrood
2 blikjes sardines in olijfolie
2 pommodori (Italiaanse tomaatjes)
Pepermolentje
Ter plekke snij je het stokbroodje in de lengte en
de breedte in tweeën. Zo krijg je mooie platte
plakjes brood met een lekkere korst.
Beleg het brood met de schoongemaakte sardines
(alleen het midden graatje moet er uit).
Leg daar plakje pommodori op en bestrooi dit met
ruim vers gemalen peper. Heerlijk.
We drinken hier water uit onze veldfles bij.
Liever geen wijn want we moeten nog een eindje verder lopen. |