——— r e c e p t—— 
    
 
Picknickmand  voor de voerman en zijn gasten                     
De voerman trekt met paard en wagen door het land. 
Op zondag neemt hij zijn stadse vrienden mee voor een 
plezierritje. Achter op de wagen staat een grote picknickmand.
 In de mand zitten drie heerlijke zelfgemaakte gerechten.
 
Op deze zomerdag is dat een koude soep Gazpacho, 
een kwarkkaastaart met kerstomaatjes en olijven en een
zomerse vruchtensalade. Er zit ook bruin en wit brood en 
roomboter in de mand. En een bakje met schoongemaakte radijsjes. 
Bij al dit lekkers serveert de voerman ons gekoelde witte wijn 
en zacht tintelend  mineraal water.

Gazpacho
                     4 a 5 grote, rijpe tomaten
                     0,5 komkommer
                     0,5 groene en rode paprika
                     2 sjalotjes
                     2 teentjes knoflook
                     0,5 dl olijfolie, extra vierge
                     2 dl water
                     1 eetlepel fijngesneden munt
                     1 eetlepel fijngesneden peterselie
                     peper en zout
Tomaten in heet water leggen en daarna pellen. 
Zaadjes verwijderen en klein snijden. 
Komkommer van zaad ontdoen en klein snijden. 
Zaadlijsten uit paprika verwijderen en paprika klein snijden.
Sjalotten pellen  en klein snijden. Pel knoflooktenen en snipper ze zeer fijn. 
Doe de tomaat, de knoflook, de helft van de sjalot, 
de helft van de paprika, en de helft van de komkommer 
met het water en de olijfolie in een foodprocessor. Pureer 
alles en voeg naar smaak peper en zout toe. 
Zet de Gazpacho een paar uur in de koelkast om door en 
door koud te laten worden. Meng de soep met de rest 
van de klein gesneden komkommer, sjalot  en paprika. 
Voeg daarbij de fijngesneden munt en peterselie. 
Serveer de soep met in olie gebakken croutons.
Kwarkkaastaart met olijven en kerstomaten.
                     7 plakjes bladerdeeg (diepvries)
                     500 gram kwark
                     5 eieren
                     1 eetlepel maïzena
                     50 gram gesmolten roomboter
                     150 gram geraspte Hollandse geitenkaas
                     10 groene olijven, in plakjes gesneden
                     12 kerstomaatjes
Rol de plakjes bladerdeeg tot een geheel en bekleed 
daarmee een springvorm (24 cm). 
Meng de kwark, eieren, maïzena, gesmolten boter, 
geraspte kaas tot een gladde massa. 
Voeg daarbij de in plakje gesneden olijven en wat peper en zout. 
Giet de massa in de beklede springvorm. Halveer de 
kerstomaatjes en leg ze, met de bolle kant naar onderen in de 
kwarkmassa. Bak de taart in ongeveer 1 uur in een 
matig warme oven (200°). 
Vruchtensalade
Meng stukjes meloen, kiwi, appel, rode bessen en nectarines 
met elkaar in een ruime schaal. 
Meng tijmhoning en een glas witte wijn en giet dit over het fruit. 
Serveer de salade met crème fraiche, gezoet met (tijm)honing, 
wat fijngesneden muntblaadjes en kleine wafeltjes.
Picknick voor wandelaar                   
Als wandelaar neem je je picknick op je rug mee. Je wilt niet 
dat het veel weegt. Maar na een lange wandeling eet je 
graag een voedzame en smakelijke maaltijd.
Wat nemen we mee. In de eerste plaats een zelfgemaakte 
yoghurtdrank en pittige vruchtensap. Verder eten we gevulde 
pannenkoeken en ter plekke gemaakte sandwiches 
met sardines en tomaat.
Yoghurtdrank
                     Doe in de mengbeker van de foodprocessor
                     1 banaan
                     2 dl (volle) yoghurt
                     1,5 dl dubbeldrank abrikoos/sinaasappel
                     Meng dit in een minuut door elkaar. Voeg 
                     tenslotte fijngesneden stukjes pure chocolade toe. 
                     Chocolade fijnsnijden gaat het makkelijkst 
                     als de chocolade net uit de koelkast komt. 
                     Giet de yoghurtdrank in een thermosbeker.
Pittig vruchtensap
                     Meng in de foodprocessor met elkaar
                     het sap 1 sinaasappel
                     het sap 1 rode grapefruit
                     halve mango in stukjes
                     halve frisse appel in stukjes
                     2 bolletjes gember
                     eventueel een theelepel honing.
                     Giet het sap in een thermosbeker. 
                     In plaats van mango kan je ook verse ananas 
                     gebruiken, laat dan het sap van de grapefruit 
                     achterwege.
Gevulde pannenkoeken
                     De pannenkoeken een dag van te voren bakken 
                     en laten afkoelen. Besmeer de koude pannenkoeken
                     met kruidenkaas of jam of chutney.
                     Oprollen in aluminiumfolie en klaar. Je kunt zelf ook 
                     ander beleg voor je pannenkoek verzinnen. 
                     Bijvoorbeeld Mon Chou  met geraspte oude kaas of 
                     chocolade pasta met banaan 
Sandwich met sardines
                     Je neemt mee
                     1 bruin stokbrood
                     2 blikjes sardines in olijfolie
                     2 pommodori (Italiaanse tomaatjes)
                     Pepermolentje
                     Ter plekke snij je het stokbroodje in de lengte en 
                     de breedte in tweeën. Zo krijg je mooie platte 
                     plakjes brood met een lekkere korst.
                     Beleg het brood met de schoongemaakte sardines
                     (alleen het midden graatje moet er uit). 
                     Leg daar plakje pommodori op en bestrooi dit met 
                     ruim vers gemalen peper. Heerlijk.
We drinken hier water uit onze veldfles bij. 
Liever geen wijn want we moeten nog een eindje verder lopen.

naar begin van pagina