———A ct i v i t e i t e n ———


Klik hier voor de introfilm

Dit jaar hebben we ervoor gekozen het festival te concentreren op één zondagmiddag, 26 juni, in Club Zonnemaire, boerderij Schapenweg 1 in Zonnemaire. Met de prachtige filosofische lijfspreuk van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond ‘Genoeg is beter’ in het achterhoofd. De naam van het festival: Giro Club Zonnemaire.

Waarom ‘Genoeg is beter’? In de kunsten, media en het nieuws lijkt het of alles in de overtreffende trap moet plaatsvinden: groter, uitgebreider, kleuriger en meer omvattend. Wij hadden daar ook een beetje last van, elke keer meer, origineler en uitbundiger. Een bewuste keuze om een stap terug te doen en naar de basis te gaan. Minder kan ook mooier zijn. Hoewel, minder?
Het programma is compleet, trompettist Eric Vloeimans treedt op met zijn band Gatecrash, de nieuwe band La Boutique Fantastique maken furore en komen direct vanaf Oerol naar Zeeland om hun bijzondere muziek te laten horen. Vermaard violist Jasper le Clercq is er met zijn kwartet. Barockpuppies met een voorstelling die speciaal gemaakt is voor dit festival met beeld en geluid opgenomen op Schouwen-Duiveland, Blackie & the Oohoos met engelenzang uit Antwerpen en Zinkzand, ongepolijste blues uit Zierikzee.

 

12.30 uur erf open Toegangskaart € 10,00

Programma:
klik hier voor een samenvatting>>


13.15 - 14.05 uur,
podium
1


Jasper le Clercq Quartet

Jasper le Clercq speelde al vele malen voor Stichting Zonnemaire Buitengewoon. Ooit in een formatie met gitarist Jan Kuiper en bassist Jamaaladeen Tacuma, later met het Zapp Strijkkwartet in de muziektent in Noordgouwe en vorig jaar met Elastic Jargon. En dit jaar met zijn eigen gloednieuwe Jasper le Clercq Quartet, met het programma Man met de Hond met de Hoed. In dit programma jankt de viool als een kapotte gitaar en begeleiden oude kreunende samples een krakende plastic fles-solo. De gitaar dramt en dreunt tot het drumstel breekt en er een Brandend Bruidje danst, natuurlijk met de man wiens hoed ook wel gedragen wordt door de hond. Het Jasper le Clercq Quartet maakt veelkleurige, theatrale en verhalende muziek en presenteert de gelijknamige cd.
Jasper le Clercq - viool; Andreas Suntrop - gitaar; Dionys Breukers - toetsen/samples; Dirk-Peter Kölsch - drums. www.jasperleclercq.nl
 
   
 


14.05 - 14.20; 15.05 - 15.20; 16.15 - 16.30 uur, muziektent

 

Zinkzand
Zinkzand maakt rhythm & stampblues zoals die volgens hen ooit bedoeld was: rommelig maar met veel soul. Niet gelikt maar piepend en krakerig. Het moet niet te glad klinken, het moet van de straat komen, uit de modder oprijzen, alsof het galmt vanuit een keldertje in de Mississippi. Zinkzand noemt het ‘rhythm & stampblues’ maar bij een optreden hoor je hier en daar ook havenchansons, gypsy-ska en rock-’n-roll voorbij komen. De één doet het denken aan Tom Waits, de ander aan Bob Dylans vroege periode en weer een andere aan John Lee Hooker.
Wat je bij al deze artiesten hoort en ook bij Zinkzand herkent: veel groove.
Aswin van Ast - drums; Ward Blokland - gitaar, zang, contrabas, mondharmonica, klompen; Rowan van Ast - cajun, piano, trekharmonica, mondharmonica, waterpupe; Wiebe Radstake - gitaar, zang, contrabas, kazoo, touwbas. www.zinkzand.nl

 

 

  

 

14.20 - 15.05 uur,
podium 2


Barockpuppies

Iedere voorstelling van de Barockpuppies is nieuw en anders. Bij elk optreden werken Saskia Meijs en Martijn Grootendorst samen met dichters, muzikanten of beeldend kunstenaars. Voor ieder optreden wordt een speciaal programma gemaakt.
Op het erf van de boerderij waar Giro Club Zonnemaire zich afspeelt staat het Groene Schuurtje. In die schuur kan worden gerepeteerd en opgenomen. Speciaal voor hun optreden in Club Zonnemaire hebben de Barockpuppies geluiden en samples opgenomen op Schouwen-Duiveland. Die geluiden worden bewerkt en gemanipuleerd in het Groene Schuurtje. Met dat materiaal en een aantal gasten maken de Barockpuppies een voorstelling op maat, eenmalig en voor altijd.
Martijn Grootendorst - video en elektronica; Saskia Meijs - altviool; Eddie Kuijpers - bas; F.Starik- Stadsdichter van Amsterdam; Vera Verseput - beelden. www.barockpuppies.nl

     

 

15.20 - 16.15 uur,
podium 1

 

Gatecrash met Eric Vloeimans
Meer dan 40 jaar geleden, op 9 november 1969, speelde Miles Davis voor het eerst in Nederland met zijn 'elektrische' band. Mijn vrienden en ik genoten met volle teugen van het concert, maar de helft van het publiek liep weg: te elektrisch, niet wat er verwacht werd. Nu weten we dat Miles in die periode pionierswerk verrichtte waar veel muzikanten nu nog de vruchten van plukken. Eric Vloeimans: 'Ik wilde met een meer elektrische band spelen, naast de akoestische combinaties waar ik bij betrokken ben. Misschien had ik Miles in mijn achterhoofd, maar het is de vrije manier van blazen over de expliciete grooves dat mij aantrekt. Na een eerste avontuur met de Borstlap/Haslip band raakte ik enorm geïnteresseerd in de muziek van Steve Coleman, Nils Petter Molvaer en de Brecker Brothers, maar ook in de trance muziek van Jon Hassel'.
Het mooie van Gatecrash is dat ze met alle invloeden die er te vinden zijn een nieuwe, eigen benadering hebben gevonden, heel persoonlijk met het stempel van alle individuele muzikanten. Geweldig pianowerk van Jeroen van Vliet op Fender Rhodes, zeer strak en melodieus drumwerk van Jasper van Hulten en functioneel en steady baswerk van de IJslandse bassist Gulli Gudmundson. En natuurlijk het prachtige lyrische geluid van Eric Vloeimans. In Gatecrash maakt hij gebruik van effecten als echo, phaser, harmonizer en distortion, afgewisseld met zijn akoestische trompetgeluid. Beheerst en mooi gedoseerd, puur genieten.
Eric Vloeimans - trompet en effecten; Jeroen van Vliet - Fender Rhodes en andere toetsen; Gulli Gudmundsson - bas en effecten; Jasper van Hulten - drums. www.ericvloeimans.com

      

 

16.30 - 17.30 uur,
podium 2

 

Blackie & The Oohoos
Een paar jaar geleden bezocht ik een optreden van een mij onbekende band aan De Kaaien in Antwerpen. In een lullige kleine romneyloods zou het plaatsvinden. De sfeer op de locatie, daar aan de Scheldekaai, was een mengeling van jaren zestig met een heel aangename Belgische attitude. Vanwege de regen duurde het nogal lang voordat Blackie & the Oohoos begonnen te spelen. Toen het zover was en ik ondertussen vooraan stond, kon ik mijn oren en ogen niet geloven. Loesje en Martha Maieu zongen unisono heel hoge partijen terwijl de ritmesectie opzwepende tapijten van geluid neerlegde. In de verte deed het me denken aan de jaren zestig-sound van de Velvet Underground. Eigenzinnig en intens. Overweldigende en meeslepende zang van de zussen Maieu. Het duurde even voordat het lukte de band naar Zonnemaire te halen. Inmiddels hebben ze een album uitgebracht.
Loesje Maieu - zang, accordeon, casio; Martha Maieu - zang, korg, xylofoon; Laurens Duerinck - gitaar, bas; Milan Warmoeskerken - gitaar, bas: Ruben Pensaert - drums.
www.myspace.com/blackietheoohoos

     

 

17.30 - 18.30 uur,
podium 1

 

La Boutique Fantastique

Een nieuwe band die een prachtige debuut-cd uitbracht op het Kyteman-label Kytopia. La Boutique Fantastique is een muziekcollectief opgericht door Maurits Goossens en Tijmen Bergman. In de nummers op de cd wordt gebruik gemaakt van geluiden uit een speeltuin, van een trappenhuis, een piepende vlaggenmast of een zweefmolen op een kermis. In een interview in nrc.next zegt Tijmen: 'Alles kan leiden tot een nummer. Mensen vergissen zich vaak in wat een sample lijkt en juist is opgenomen, en andersom. Onze geluiden zijn soms moeilijk terug te herleiden. Ze zijn gestapeld of ‘raar’ opgenomen. Of het instrument is ‘misbruikt’. Door de cello bijvoorbeeld te hanteren als een percussie-instrument of een gitaar.' Half maart kwam de cd uit en sindsdien heeft La Boutique Fantastique het erg druk. Een groot artikel in nrc.next, een optreden in De Wereld Draait Door en op de festivals Motel Mozaïque en Oerol. Ze komen direct van Terschelling door naar Zonnemaire.
Tijmen Bergman - toetsen, samples; Maurits Goossens - cello, synt, scratch, melodica; Eddie Kuijpers - bas, contrabas; Jornt Jan Bras - drums, samples; Paul Fitzpatrick - gitaar; David Beukers - tenorsax, altsax; Randell Heye - trompet; Saskia Meijs - altviool. www.laboutiquefantastique.com
   

 

 

 

Food & Drinks: Illegaal boerderijrestaurant.

Na het succes van vorig jaar gaat Zonnemaire Buitengewoon verder met het Illegaal Boerderijrestaurant. Je stelt als bezoeker zelf je maaltijd samen. Verschillende producenten doen mee aan het restaurant en iedere producent maakt zijn of haar eigen specialiteit. Je rekent af per ons. Inspiratie is de Mercado de San Miguel in Madrid en nu ook de Food Courts zoals die in het Oosten van de wereld bestaan.

 O
vernachten
Maak er een minivakantie van door te kamperen of te logeren bij een van de locaties in de buurt.
B&B Villetta Zuidweg 18, Zonnemaire 0111-407911
Camping Veerhoek: Zonnemairsedijk 2, Zonnemaire 0111-401310
't Huuske 2 kamer appartement Info bij Restaurant In de Gele Hoed, Zonnemaire 0111 401162
Hotel van der Weijde Brouwerijstraat 1, Noordgouwe 0111 401491

 


Picknickplekken en organisatie

Giro de Picnic is een project van Stichting Zonnemaire Buitengewoon en onderdeel van het Picknickplekproject. In de afgelopen jaren zijn er verspreid over Schouwen-Duiveland zes vaste picknickplekken gerealiseerd door kunstenaars. Zie www.picknickeiland.nl


Digitaal Museum Schouwen-Duiveland: de iPhone en iPad applicatie

Stichting Zonnemaire Buitengewoon heeft een app ontwikkeld, een applicatie voor de iPhone en iPad. De applicatie brengt je naar de zes gerealiseerde picknickplekken die op Schouwen-Duiveland te vinden zijn. Wanneer je de plek nadert krijg je een melding en kun je korte films bekijken waarin de kunstenaar uitleg geeft over het ontwerp en de realisatie van de plek. Wellicht komen er meer exposities in het Digitaal Museum Schouwen-Duiveland. De applicatie is te koop voor € 0,79 in de App Store van Apple.

 


Hoofd sponsors
 
Aannemingsmij van der Straaten BV www.vd-straaten.nl
DLV Plant bv www.dlvplant.nl
Kuuroord De Schouw www.kuuroorddeschouw.nl
LMB Zonnemaire Verhulst
www.lmbplaats.nl
Profile Tyrecenter Rinus Roon 0111 417040 www.profile.nl
Rabobank Oosterschelde www.rabobank.nl/oosterschelde
Recron Schouwen-Duiveland  
De Noordhoek Zonnemaire Landbouwbedrijf  
Natuurlijk Schouwen-Duiveland 0111-692500 www.natuurlijksd.nl


Sponsors  
Restaurant In de Gele Hoed 0111-402055
Zeeuwland 0111 418080
B&B Villetta 0111 407911
Delta Dak 0111 401111
Bijdevaate Verzekeringen BV 0111 453100
Kort Autoschadeteam bv Zierikzee 0111-413255
Mol Schuddebeurs bv 0111 453330
VanderSlikke rentmeesters bv 0111-671735
Notariskantoor Beijsens & Zonnevylle 0111-415051
Boer en Brokken Brouwershaven  
CTVZeeland nieuwe televisie in Zeeland  
Rijk en Ko verhuur  
Henk Tjoonk geluid  
Autorijschool Aurista 06 41240210
Duikschool de Dijk 06 13613420
Zeelanderij 0111-401424

en dank aan alle vrijwilligers!

Subsidiënten
Gemeente Schouwen-Duiveland
Provincie Zeeland C-Culture

affiche en folder
tekeningen Vera Verseput
ontwerp en layout Atske Warnaar

website
tekeningen Vera Verseput
ontwerp Marinus van Dijke


 

naar de giro van
              

 

naar begin pagina