———A ct i v i t e i t e n ———

 

 


erf open om 12.30 uur, programma vanaf 13.15 uur

Entree
Vanaf 16 jaar: € 15
10 t/m 15 jaar: € 5
Tot 10 jaar: gratis
Kaarten zijn vooraf online te koop voor € 13,50 + servicekosten.

 

 

 

 


  

 

 

 

P R O G R A M M A
   

 

 

Schuurpodium,
13:30 - 14:40 u

Tin Men and the Telephone

Een winterse zondagmiddag in een klein jazzcafé op de Grote Markt in Bergen op Zoom. Tjokvol en gezellig. Tin Men op een klein podium achter in de hoek gepropt. Ze presteren het om ondanks de beperkte ruimte ook nog projecties te vertonen, op een scheef scherm. Die projecties zijn een onlosmakelijk onderdeel van een optreden van Tin Men and the Telephone. Bij Club Zonnemaire hebben al veel groepen gespeeld die beeld en geluid combineren, onvermijdelijk dus dat Tin Men een keer op het programma staat. Elementen die normaal onopgemerkt blijven, worden opgepikt en verwerkt: van de KPN-klantenservice en aanwijzingen van de TomTom, tot schreeuwende voetbalverslaggevers, straatgeluiden en dierengeluiden. Tin Men maakt er muziek van.
Tony Roe - piano en elektronica; Lucas Dols - contrabas; Bobby Petrov - drums. Het trio wordt virtueel (en misschien ook live!) versterkt door twee geweldige gastmuzikanten: Anton Goudsmit - gitaar en Oene van Geel - altviool. Waar Anton is, is het feest, of het nou op een terras is om een biertje te drinken of op het podium om vette gitaarpartijen te spelen, met Anton in de buurt gebeurt er iets, altijd. En we zijn blij dat we Oene van Geel in Zonnemaire kunnen beluisteren. Gewaardeerd lid van Zapp4, Estafest en Nordanians. Hij heeft zojuist de VPRO/Boy Edgarprijs gewonnen. En terecht!
tinmenandthetelephone.com


 

 

 

 

Tuinpodium,
14:45-15 u en 16:30-16:45 u

Bruno Ferro Xavier da Silva

Bruno is kunstenaar, bassist, componist, performer en improvisator. Als hij optreedt, in één van zijn bands of solo, lijken al zijn kwaliteiten via de bassnaren, meerdere loopstations, octavers, vervormers en uiteindelijk de versterker naar buiten te komen. Bruno is een muzikant die nog niet heel bekend is, maar veel toevoegt aan een nieuwe manier van basspelen.
Bruno Ferro Xavier da Silva - solo bas
www.brunoferroxavierdasilva.com

 

 

 

Buitenpodium,
15:30 - 16:30 u

Toon Tellegen en het Wisselend Toonkwintet

 Voor een opdracht maakte ik filmopnamen bij de dorpsraad van Bruinisse. Tot mijn verbazing begon de voorzitter de vergadering met het voorlezen van een kort verhaal over de eekhoorn en de mier. Er ontstond een moment van bezinning, even afstand van de dagelijkse haast en sleur. Daarna werd er productief en snel vergaderd. Ik vond het verhaal prachtig maar wist niet wie het geschreven had. Thuis heb ik de beelden bekeken, het juiste frame uitgezocht en ingezoomd op de kaft van het boekje: Toon Tellegen.
Toon Tellegen en het Wisselend Toonkwintet komt naar Zonnemaire met het programma Het geluk van de sprinkhaan, dat tegelijkertijd door uitgeverij Rubinstein als luisterboek uitgegeven zal worden. Een lichtvoetig literair familieconcert voor mensen van 8 tot 108.
De sprinkhaan, die aan de rand van het bos een winkel heeft, wil niets liever dan dat zijn klanten tevreden naar huis gaan. Daarom is hij altijd geopend en zorgt hij ervoor dat álles op voorraad is: van schubben en stekels tot wanhoop of zelfs een ander leven. Zijn dienstbaarheid wordt alleen op de proef gesteld als de duizendpoot nieuwe schoenen komt kopen. ’s Nachts, als zijn winkel dicht is en hij niet kan slapen, denkt hij na over zijn werk en zijn streven naar perfectie. Want er is nog zoveel meer dat hij wil verkopen: heeft hij huiselijkheid, eenvoud of gerede twijfel wel in huis?
Toon Tellegen – verteller; Corrie van Binsbergen – gitaar; Joost Buis - trombone & lapsteel; Albert van Veenendaal - piano; Hein Offermans – contrabas; Alan ‘Gunga’ Purves - percussie
www.corrievanbinsbergen.com

 

 

 

Buitenpodium,
17:30 - 18:30 u

De Kift

Altijd op zoek naar avontuur, al 25 jaar lang. In 2000 speelde De Kift in Zonnemaire, samen met de jazzmuzikanten van Available Jelly, met een podium vol attributen, instrumenten, teksten, poëzie, punk, muzikanten en vooral prachtige muziek. Na de optredens met Yverzucht, Krankenhaus, Gaaphonger, Vlaskoorts en Koper gaat de band verder met Proost Trouwe Vrienden: A-po-ca-lyp-tisch! Een jubileumtour met een selectie van de mooiste nummers van alle albums, waarmee de band ook naar Zonnemaire komt.
De Kift brengt albums uit in eigen beheer en maakt de altijd bijzondere cd-verpakkingen zelf, samen met de vrijwillige ‘plakploeg’, zoals een schilderijtje, een sigarenkist, een kookboek en een schoolschrift. Volkskrantjournalist Bert Wagendorp schreef: “De Kift is geboren in fanfare, gedoopt in punk en groot geworden in liefde voor muziek en poëzie. Vrolijke muziek is het, muziek vol weemoed. Muziek waarvan tranen in je ogen schieten of een grijns op je gezicht verschijnt.”
dekift.nl

 


 


Buitenpodium,
19:30 - 20:30 u

Woima Collective

Johannes Schleiermacher is tenorsaxofonist in Berlijn, en initiatiefnemer en componist van Woima Collective. Tijdens een reis door Marokko kocht hij allerlei cassettebandjes en maakte zo kennis met de lokale muziek. ’s Avonds in de openlucht lekker jammen was een heel andere ervaring dan wat hij gewend was van zijn academische en klassieke opleiding. De Marokkaanse muziek leek direct uit het hart te komen. Hij ontmoette de Ethiopische jazzlegende Mulatu Astatke, die hem meer leerde over Ethiopische toonladders en Afrikaanse ritmes. Aanleiding genoeg om een band op te richten waarin de Afrikaanse manier van muziek maken en de specifieke akkoorden en ritmes te horen zijn: Woima Collective.
Oliver Roth - flute; Johannes Schleiermacher - sax, flute; Daniel Glatzel - sax, clarinet; Wolfram Blechner - percussie; Kalle Zeier – gitaar; Jan Weißenfeldt - gitaar; Andreas Lang - bas; Bernd Oezsevim - drum. www.woima-collective.de

 


 


DuoTonen
een festival in een festival


Kleine en grote schuren bij boeren, omgebouwd tot oefenruimtes voor bandjes. Je ziet ze niet, het valt niet op, maar als je het eenmaal weet is het best bijzonder. In Zonnemaire kan ik zo zeven van die ruimtes noemen. Daar repeteren evenzoveel of nog meer bandjes. Dat is één bandje per 100 inwoners. Is dat veel, is dat normaal? Ook in Sirjansland, Dreischor, Brouwershaven, Bruinisse en Zierikzee zijn er talloze oude schuurtjes en afgetimmerde hoeken in boerenschuren, geïsoleerd en ingericht om muziek te maken. Zou dat in de rest van Nederland, in Grolloo of Appelscha ook zo zijn? Hoe dan ook, op Schouwen-Duiveland kun je spreken van een ‘levendige muziekscene’. Er wordt veel muziek gemaakt, en ook opgenomen en uitgebracht. Musici kennen elkaar en wisselen ideeën en plannen uit. Het Zierikzeese podium Brogum doet er veel aan om een plek te bieden voor deze groepen, dat stimuleert.

 

Duotone is een term uit de drukwereld. In tegenstelling tot full colour wordt er in duotone met slechts twee kleuren gewerkt. Juist met die beperking kunnen mooie en verrassende combinaties gemaakt worden. Deze term inspireerde om in het festival onder de noemer DuoTonen muzikanten van Schouwen-Duiveland te vragen solo of met z'n tweeën korte uitdagende optredens te verzorgen op het erf: in de kapschuur, de garage, de paardenstal, het groene schuurtje en de muziektent.

Rowan & Aswin van As Deze broers zijn respectievelijk pianist en drummer van de band Zinkzand. Voor deze gelegenheid nemen ze een lading instrumenten mee, de voortgebrachte geluiden worden ter plekke opgenomen en met een laptop voorzien van bubbel- en onderwatereffecten. Alsof je onder water zweeft.
Maric de Ruiter Zanger en gitarist van Zink. Laat zich inspireren door Kurt Cobain. Wat voor muziek maakt hij als hij in zijn eentje oefent, en nieuwe nummers maakt? Speciaal voor deze gelegenheid treedt Maric op in de garage, met een akoestische gitaar die hij laat oversturen middels zijn prachtige grote versterker met blauwe skai-bekleding.
Willem van Maanen Pianist en gitarist in de bands M.E.S., Skybicycle en Kaviaar, en daarnaast veelgevraagd gastmuzikant. In het verleden was Willem betrokken bij de legendarische Schouwen-Duivelandse cultband Trio + 1. Voor Club Zonnemaire gaat hij tafelciter spelen. De citer is vooralsnog kwijt, er wordt naar gezocht.
Ger Lagerweij Duikt in zijn archiefopnamen van No No Ego, waar hij vroeger in speelde. Elke repetitie werd opgenomen, honderden uren muziek zijn vastgelegd. Ger luistert alleen nog naar deze muziek. Hij selecteert voor Club Zonnemaire een aantal opnamen en zal als een ware No No Ego-DJ deze unieke opnamen ontsluiten voor het publiek. Meer over No No Ego klik hier!!!
Rudy Klippel Alom gewaardeerd bassist op Schouwen-Duiveland (W.A.F., Egypt, Kaviaar). Hij heeft zich sinds een halfjaar op de ukelele en mandoline gestort en zingt daarbij. Mooie ontroerende, kleine liedjes met zijn timide en breekbare stem.
Stefan en Danny Fokker Leveren een belangrijke bijdrage aan de muziekscene op het eiland, zowel als muzikanten als audio- en opnametechnici. Op verzoek van Club Zonnemaire realiseren ze samen een speciaal optreden. Het originele Hammondorgel met leslieboxen van Stefan wordt naar Zonnemaire vervoerd en staat centraal in de muziek die de muzikale broers gaan laten horen.
Brian Martens en Jaap Brian is drummer en zanger. Maar een specialiteit waar hij niet graag mee te koop loopt is beatboxen. Brian zal Jaap meenemen om zijn uiterst swingende ritmes te ondersteunen en aanvullen.
Ron de Visser, Everdina Siebrand en Willem van Maanen

Ron is initiatiefnemer van de band Braveburger. Hij speelt nu niet met zijn band maar als singer-songwriter, vergezeld van zangeres Everdina en pianist Willem. Composities van Ron, met persoonlijke en gevoelige teksten over liefde, Zeeland, en onrecht.

Frans Friederich en Annelies Vree Frans is trompettist en speelde met veel landelijk bekende bands. Woont alweer een tijd in Zierikzee en maakt sferische muziek, met klankschalen en laptop, in combinatie met fluit en zang van Annelies Vree.
Hans Goemans en Jeroen Rosbeek Hans is geboren en getogen in Zonnemaire. Zijn ouders hebben een minicamping, waar een tijd geleden Han Bennink regelmatig een van de campinggasten was. Muziek is Hans met de paplepel ingegoten, hij heeft het conservatorium gevolgd en speelt in veel jazzensembles. Samen met gitarist Jeroen Rosbeek speelt hij tijdens Club Zonnemaire gipsy jazz.
Erik de Keijzer Hij was en is betrokken bij bands als Buttwijzer, Fitting, dj-collectief CliKK en DJ Nrico. Erykk is de naam van zijn nieuwe singer-songwriter project. De basis van de nummers bestaat uit gitaar of piano. Momenteel zijn de opnames voor het debuut album in volle gang.

 

Sponsors


Van der Straaten Aannemingsmaatschappij BV
www.vd-straaten.nl
De Noordhoek Zonnemaire, Landbouwbedrijf  0111 - 402689
Restaurant In de Gele Hoed 0111 - 402055
www.indegelehoed.nl
Zeelanderij,Hofjes voor caravan en chalet 0111 - 401424
www.zeelanderij.nl
Rabobank Oosterschelde 0113 – 248000
www.rabobank.nl
Landschapscamping Kijkuit, Zonnemaire

0111-691246
i
nfo@camping-kijkuit.nl

Recron Schouwen-Duiveland
0343 - 524700
www.recron.nl
Hotel van der Weijde Brouwerijstraat 1, Noordgouwe 0111 401491
www.hotelvanderweijde.nl
Bijdevaate verzekeringen B.V. 0111 - 453100
www.bijdevaate.nl
Delta Dak 0111 401111
www.deltadak.nl
Kort Autoschadeteam 0111 413551
www.autoschadeteam.nl

van der Slikke rentmeesters 0111 - 671735
www.vdslikke.nl
Casa Sevilla Spaanse les Zierikzee 06 - 26428807
www.casasevilla.nl
Van Der Pauw Expertise / Contra Expertise 0111-691382 postbus 73, 4300 AB Zierikzee www.vanderpauw.nl
   MARMUR
Photo, art & music
0111 - 407839
www.marmur.nl
Caravanhandel
Van der Wekken
06 - 19778164
www.caravanvanderwekken.nl
 

DLV Plant bv

Postbus 7001
6700 CA Wageningen
T +31 (0)317 - 491 578
www.dlvplant.nl

  En:
LMB Zonnemaire Verhulst
Huis en Midi, Darek Switalski
Henk Tjoonk geluid
Rijk & Ko Verhuur
Studio Zonnemaire filmproducties
Focus Producties Rotterdam

Het festival is mede mogelijk gemaakt door

Gemeente Schouwen-Duiveland en Provincie Zeeland Regio arrangement


en dank aan alle vrijwilligers!

 

 

 

Hof van Eten

Na het succes van voorgaande jaren gaan we verder met het boerderijrestaurant, nu onder de titel Hof van Eten. Je stelt als bezoeker zelf je maaltijd samen. Verschillende lokale producenten maken hun eigen specialiteit. Inspiratie is de Mercado de San Miguel in Madrid en de talloze food courts zoals je bijvoorbeeld in het Oosten van de wereld kunt vinden. Maar de belangrijkste inspiratie zijn het voedsel en de producten uit de buurt. O.a. Hein Verwer (pincho-prins), Eric Odinot (Gamba Guru), Ger Lagerweij (koffiekoning) en restaurant In De Gele Hoed zijn onderdeel van Hof van Eten.


 


Digitaal Museum Schouwen-Duiveland: de iPhone en iPad applicatie

Stichting Zonnemaire Buitengewoon heeft een app ontwikkeld, een applicatie voor de iPhone en iPad. De applicatie brengt je naar de zes gerealiseerde picknickplekken die op Schouwen-Duiveland te vinden zijn. Wanneer je de plek nadert krijg je een melding en kun je korte films bekijken waarin de kunstenaar uitleg geeft over het ontwerp en de realisatie van de plek. Wellicht komen er meer exposities in het Digitaal Museum Schouwen-Duiveland. De applicatie is te koop voor € 0,79 in de App Store van Apple.

 

 

Picknickplekken en organisatie

Club Zonnemaire is een initiatief van Stichting Zonnemaire Buitengewoon. Ook Giro de Picnic is een project van Stichting Zonnemaire Buitengewoon en onderdeel van het Picknickplekproject: zes vaste picknickplekken, verspreid over Schouwen-Duiveland, gerealiseerd door kunstenaars. Op de website www.picknickeiland.nl vind je achtergrondinformatie, beelden en een plattegrond.

 

Overnachten in de buurt. Bijvoorbeeld bij:

B&B Villetta Zuidweg 18, Zonnemaire 0111-407911
't Huuske 2 kamer appartement Info bij Restaurant In de Gele Hoed, Zonnemaire 0111 401162
Hotel van der Weijde Brouwerijstraat 1, Noordgouwe 0111 401491
Landschapscamping Kijkuit, Zonnemaire 0111-691246

folder
Atske Warnaar


website

Marinus van Dijke

 

naar de festivals van

   

 

 

naar begin pagina